伊莉討論區

標題: Blur香港開騷 拿雪糕燈扮自由神像有隱喻 [打印本頁]

作者: rousseau73    時間: 2015-7-23 04:12 PM     標題: Blur香港開騷 拿雪糕燈扮自由神像有隱喻

英國經典Brit pop樂隊Blur噚晚喺灣仔會展開騷,全晚氣氛高漲,最high嘅部份可算係中段部份,唱到經典歌手《Parklife》嗰陣請觀眾上台一齊唱,主音Damon仲好強調上得去嗰啲都係香港人。不過其中有兩個唔係,原來Damon嘅寶貝女Missy同埋侄仔都有上台一齊high。
之後唱到另一經典作《Song 2》全場觀眾一齊邊跳邊唱「woohoo!」,震憾程度好似整個場館都震緊咁!Damon肉緊咁用支咪扑自己個頭。除咗咁激動嘅場面,都有啲比較平靜嘅時間,唱到《Thought I was a Spaceman》時,一開場已經點煙仔食嘅低音結他手Alex,趁呢個機會坐低又點支煙,睇嚟佢都幾大煙癮。
唱到有關北韓平壤嘅歌曲《Pyongyang》嗰陣,曾經去過北韓嘅Damon賣關子話:「呢首歌我可以好仔細咁解釋,不過我唔會。」Damon唱到呢首歌結尾時唔知點解成個人踎低,用雙手按著頭,好似好情緒低落咁。結他手Graham就拍拍佢,然後Damon就企番起身繼續,再唱兩首舊歌《To the end》及《This is a low》。
安歌部份,Blur表演咗《Stereotypes》、《Girls and Boys》及《The Universal》,最尾Damon單手高舉雪糕燈,似足自由神像,唔知係隱喻香港人追求自由嘅精神呢。其實佢哋隻關於香港嘅新碟《Magic Whip》有好多政治含意,就如《Mirror Ball》Damon就有提及雨傘運動。

心得:約二十年前,blur  的音樂非常新穎,但後來缺乏佳章了。

[attach]109813384[/attach][attach]109813386[/attach][attach]109813387[/attach][attach]109813385[/attach][attach]109813390[/attach][attach]109813388[/attach][attach]109813391[/attach][attach]109813392[/attach]

作者: oscar13    時間: 2015-7-23 10:23 PM

看起來還蠻多人捧場喔
現場應該很熱鬧吧
好好的享受音樂才是重點

作者: BC0951049    時間: 2015-7-24 03:11 AM

我看台下應該有一堆中共特工等著抓人
作者: a5720104    時間: 2015-7-25 12:20 AM

還真是相當明顯的隱喻
這麼做的話恐怕這個樂團會被中國官方列為目標吧
總之還是祝福他們下次來開演唱會的時候不會被抓起來
作者: y33ymit    時間: 2016-2-20 11:21 PM

就是要反集權!!讚啦!!!超愛Blur!!!

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://www4565.eyny.com/) Powered by Discuz!